ME, XMRV og LP; Live Landmark svarer på Anette Giljes kronikk.

30 nov

Hentet fra Aftenposten 30.november: Klikk her

Anette Gilje (Aftenposten 23. november) er bekymret for virus, ME og Lightning Process (LP). Det er på tide å nyansere bildet.

Gilje har vært på LP-kurs, men har misforstått alvorlig. Vi kurerer hverken ME eller annet. Ingen har skyld i egen tilstand eller skaper egne symptomer. Metoden er ikke hemmelig, men meningsløs uten riktig kontekst. Kurset omhandler sammenhengen mellom tanker og fysiologi.

Gilje vet ikke hva ME er. Det gjør heller ikke vi eller noen innen helsevesenet. Det finnes ingen test for å påvise ME. Det er en diagnose basert på en sykehistorie og et symptombilde.

Vi jobber med personer som har fysiske plager der konsentrasjon og hukommelse, fordøyelse, søvn og immunsystem er påvirket. Kurset er undervisning i enkel psykologi, enkel fysiologi, sammenhengen mellom disse og opplæring i en praktisk konkret metode for å påvirke dette.

Vår deltagerevaluering av 226 klienter tilsier at mer enn 90 prosent øker sin livskvalitet betydelig. I dag har vi kurset omtrent femten hundre mennesker. De har alle fått samme mulighet, men samtaler har vist oss at enkelte trenger mer oppfølging. Det er vi ydmyke for.

For noen uker siden kurset jeg en av landets aller sykeste pasienter med ME-diagnose og påvist XMRV virus. Han hadde vært sengeliggende i fire og et halvt år uten å ta til seg næring på egen hånd. Første dag spiste vi pizza sammen. Andre dagen kom han seg opp av sengen og ut av huset. Etter fem døgn trakk han selv ut sonden (matslangen) og ropte: FREMAD!

LIVE LANDMARK
instruktør hos AKTIV PROSESS

Reklamer

13 kommentar to “ME, XMRV og LP; Live Landmark svarer på Anette Giljes kronikk.”

 1. Martha 30/11/2010 kl. 10:01 #

  Dette er så skummelt at det gjør vondt å lese. Den damen eier ikke skam. Eller er hun bare dum elle noe? Eller vil hun tjene penger, det er vel der landet ligger?

  Jeg skal ikke beskylde henne i å gå over lik, men det kan være en god beskrivelse av andre som spekulativt driver alternativ «behandling» utelukkende ut ifra profittmotiv.

 2. Et liv å leve 30/11/2010 kl. 12:01 #

  Det her er ikke akkurat det som hun har formidlet tidligere, og ikke øvrig LP reklame heller. Hun slingrer seg og prøver å dekke over. Det her blir både dumt og pinsomt.
  Det har vært mye penger på det her og en lønnende business.
  Hvor etikken og moralen er ser ikke jeg.
  Halleluja bevegelsen begynner å møte virkeligheten…
  Når jeg leser artikkelen her tenker jeg på dårlige spåkjerringer jeg besøkte når jeg var yngre, når de prøvde å gi et bedre intrykk med anekdoter.
  Det kan være interessant med anekdoter, men når Landmark bakker og slingrer seg på den her måten, da blir det fel for meg!

  • Martha 30/11/2010 kl. 16:47 #

   Det er tydelig at hun hele tiden prøver å tilpasse det hun sier til hva som er kommet frem, både av pasienthistorier og funnet av viruset XMRV. Det er jo heldigvis blitt kjent – og kommet frem i media – at en del ikke har hatt nytte av kurset, og t.o.m blitt dårligere. Og selv om hun ikke direkte kommenterer dette, så er hun blitt spakere og hevder ikke lenger at hun kan kurere ME.

   Jeg synes hun virker så kald og kynisk i måten hun skriver dette på. Pang, pang, pang liksom, hun «smeller» frem påstandene sine, om du skjønner hva jeg mener.

   Jeg har veldig vondt for å skjønne at hun ikke ser eller skjønner hvor feil denne metoden er i behandling av alvorlig syke mennesker, så hvor etikk og moral er blitt av, ja det kan man spørre seg?!

   Kan hun virkelig hevde alt dette og sove godt om natten?
   Betyr penger så mye at hun lukker øynene for konsekvenser dette kan få for alvorlig syke mennesker?
   Det er virkelig så skremmende at jeg fryser på ryggen!

   Jeg skjønner hva du mener når du nevner dårlige spåkjerringer. Det blir i samme gate, og jeg fatter ikke at hun tør!

   • Et liv å leve 30/11/2010 kl. 18:30 #

    Før har Landmark sagt at folk ikke har ME, men gjør ME. Det ser litt annerledes ut nå. Hun skylder også på deltakerne at de ikke skjønner LP, når de kritiserer LP. Hvor er metodeutviklingen? Hvor er kvalitetssikringen? Hva med selvkritikk at LP kan være feil for mange?
    Når hun avslutter artikkelen med en mirakelhistorie, blir veldig dumt og i verste fall manipulerende. Hvor finns langtidsanalysen?
    Hun taler om egen statistikk om fornøjde kunder, men hvordan har de stillt spørsmålen? Og har de noen tall som viser langtidseffektene? Det er de selve som har gjort en studie om noe de selv tjener penger på!
    Jeg synes hun taler oppifra og ned om Gilje, for å ofarliggjøre Giljes sin kritikk. Dette er faktisk en herskerteknikk!
    For oss som har intressert oss for å lære oss mer om ME og følgt med på LP reklamen og debatten, blir det her tydelig!

    Hva jeg har forstått så tjener hun mye penger på mye syke mennesker. Når skal journalistene begynne å granske det her?

 3. Lilja 30/11/2010 kl. 14:09 #

  …..Nei huff,….Dette er bare trist ! Her går det over stokk og stein…Her skal merkevaren «LP» OG «Aktiv prosess» holdes varm, skjønner jeg…?
  LL framstår som den reneste svovelpredikanten ! Noe «oppmyket» og en smule mer nyansert mht LPs suksessrate og lovnader om å bli «helt frisk» (kanskje ikke så rart ettersom de negative «vitnesbyrdene» – holder meg til den religiøse terminologien her- har rent inn i stort monn….
  Det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig ; Jada, skjønner at kognitiv terapi/teknikker m.m kan være et adekvat verktøy som bidrar til høynet livskvalitet i mange henseender men det er koblingen mellom mangel på vitenskapelig dokumentasjon og pengemaskina «LP» som gir en emmen smak i munnen…
  All respekt for LL s gode intensjoner (…tanken kan være god den, selv med et lettere desperat (?) preg den siste tiden…) Hva med å stoppe opp , lytte og ta innover seg de alvorlige tilbakemeldingene om kursdeltakere som har blitt tildels veldig mye sykere etter kurset….Eller skal butikken og de «gode intensjoner» holdes varme for enhver pris ? Vil minne om at professor K.de Meirleir advarte på det sterkest mot bruk «LP» ved en så alvorlig sykdom som ME, senest for noen uker siden i Trondheim….Hva blir det neste ; Juletilbud på LP med «gå-på-vannet-bonus…?

  • Martha 30/11/2010 kl. 17:11 #

   Ja ikke sant, kognitiv terapi kan være med og bidra til hjelp og støtte i en tøff tid som langtidssyk. For de som føler for det, men LP blir i en litt annen gate. De har hevdet at de kan helbrede alvorlige somatiske sykdommer – og det blir jo helt feil! Jeg ser at Landmark modererer seg nå, i takt med nye opplysninger som kommer om at det er mange som ikke er blitt friske.

   Jeg har (som jeg skrev i forrige svar) vondt for å forstå at Landmark ikke skjønner hva hun gjør. Det er kommet så mye informasjon nå om hva som «er feil» med ME-syke pasienter, bl.a. feil med immunsystem, inflammasjoner, tarmproblematikk, tungmetallforgiftninger osv. – og nå også retroviruset XMRV.

   Men tenk! Nå hevder hun nettopp at hun har hatt en alvorlig syk ME-pasient, XMRV-positiv, som hadde vært sengeliggende i mange år uten å engang kunne spise selv. Og så får hun ham til å spise pizza etter én dag!! Hva er det hun gjør? Hva er det hun presser på folk? En slik måte «å behandle» (ok, hun sier «kurser») alvorlig syke mennesker på er helt forferdelig! Tenker hun ikke konsekvenser i det hele tatt?? Hun har ingen medisinsk utdannelse, og man kan spørre om hun aner hva hun holder på med?!

   Kenny De Meirleir, som er indremedisiner og har jobbet med ME i over 20 år, og behandler flere tusen ME-syke, mener at LP sannsynligvis vil ta livet av en del pasienter. De blir tvunget til å leve som om de er friske, og dette vil de kunne greie i kanskje så mye som over et år, men så kommer tilbakefallet. Og det kan ramme hardt.

   Jeg skulle virkelig ønske Landmark ble invitert til debatten på NRK1 13. desember, og at hun ble stilt litt til veggs med noen riktig kritiske spørsmål. Hun greier vel sikkert å sno seg ut av dem, men det hadde vært interessant å høre mer om hva hun har å si, og kanskje flere ville skjønne hva LP egentlig handler om.

 4. Martha 30/11/2010 kl. 20:33 #

  @Et liv å leve: Ja, det blir jo helt feil å hevde at LP skal være noe som kan hjelpe alle. Jeg synes det er rimelig klart at det kan være til god hjelp om man er utbrent, har møtt veggen, er sliten, trist eller deprimert, og kanskje ift. andre psykiske lidelser. Men aldeles ikke som hjelp for somatiske sykdommer.
  De med ME som har fått varig hjelp ved bruk av LP er helt klart feildiagnostisert, de skulle aldri hatt ME-diagnose i det hele tatt. Problemet er at det er så mye tull med diagnosesetting, og enda verre nå enn før, når også fastlegen har fått rettigheter til å sette diagnosen.

  Ja, den pasienthistorien på slutten virker veldig manipulerende. Jeg blir helt kvalm av den jeg, da, fordi vi vet hvor galt dette blir. Jeg håper virkelig det går bra med denne mannen, at han ikke plutselig krasjer, og jeg håper han får riktig medisinsk behandling ved siden av.

  Lager de ikke statistikken ved at de spør deltakerne etter kurset om de er frisk eller ikke? Og så har de på forhånd fått beskjed om å si at de er friske. Haha, det blir bare for dumt!! De har jo ikke lov til å si noe annet, de har ikke lov til å ha kontakt med andre ME-syke, ikke lese blogger som skriver om ME, de skal melde seg ut av ME-foreningen. Det blir bare for dumt!
  De selv lager statistikken over noe de selv tjener – masse – penger på!

  Hun er veldig ovenfra og ned overfor Anette Gilje ja, det ser jeg også. Det er typisk bruk av hersketeknikk og veldig ufint! I det hele tatt virker hun svært kald og bombastisk i det hun skriver. Veldig overkjørende og uten rom for å diskutere noen av påstandene.

  Jeg håper hun avslører seg selv snart, og det kan godt komme til å skje. Fordi, selv om hun har moderert seg i det hun sier direkte, så sier hun fortsatt at hun kan helbrede alvorlig syke mennesker – nå til og med XMRV-positive. Hun sier det som sagt ikke direkte, men måten hun drar fram den mirakelhistorien på, der hun forteller om den raske tilfriskningen til denne mannen, fra pleiepasient til han roper – «FREMAD!» (huff, jeg blir flau over hvordan hun beskriver dette..), det vekker så til de grader følelsen av useriøs «mirakel-kvakksalveri» at det faller på egen urimelighet.
  Man kan altså ikke bli frisk av ME, MS, kreft eller andre alvorlige, somatiske sykdommer ved å ta et kurs i LP. Og det håper jeg journalister også snart tar tak i og viderebringer ut til folk.

 5. hasla 01/12/2010 kl. 00:59 #

  Hei.
  Jeg synes at Live Landmark og LP er ut. Tommelen ned. Det har jeg ment i mange år nå, men dette overgår alt. Forkastelig er mine ord.
  smile

  • Martha 01/12/2010 kl. 11:28 #

   Hei Hasla, koselig å se deg her 🙂

   Jeg er så enig, jeg er så forferdelig lei av å høre om LP, skulle ønske jeg slapp å høre det ordet igjen. Og dette siste innlegget tok kaka, det er så hardt og så ovenfra og ned skrevet. Det får meg virkelig til å fryse på ryggen.

   Ønsker deg en fortsatt fin dag!
   Hilsen Martha

 6. Cathrine 02/12/2010 kl. 11:27 #

  Hei Martha!

  Dette er min første kommentar på bloggen din 🙂 Tusen takk for fin blogg og spesielt for arbeidet du gjør i forhold til blodtransfusjonssaken.

  Når det gjelder LP og at Aktiv Prosess nå ser ut til å moderere seg ved å påpeke at LP ikke er ment å «kurere» tror jeg det har sin bakgrunn i markedsføringsloven. Når ME nå ser ut til å være en fysisk sykdom (som om vi ikke har visst det hele tiden) er det strenge kriterier for hva alternativterapeuter kan si offentlig. De har ikke lov til å si at de kurerer noe som helst. Dette gjelder homeopater, akupunktører, LP osv, osv.

  Artikkelen hennes er mesterlig utformet for å unngå å få markedsføringsloven i hodet; nei hun kurerer ikke, men pasienthistorien gir inntrykk av at hun kurerer uten å nevne ordet.

  Raskeste veien til å bli kvitt LP hadde vært å få samlet uttalelser fra alle som ikke har blitt friske. Det tror jeg kan bli litt av en jobb.

  • Martha 02/12/2010 kl. 12:18 #

   Hei Cathrine!
   Så hyggelig å se deg her, hjertelig velkommen!
   Det du sier her tenkte jeg faktisk ikke på, men du har jo helt rett! Når anerkjennelsen etter hvert nå kommer om at ME er en somatisk eller fysisk sykdom, så er de nødt til å endre måten de markedsfører på. Jeg kjenner jo til den loven, men jeg koblet det ikke i farten til fakta i forhold til ME. Alternative aktører har jo ikke lov til bl.a. å si at de kan kurere kreft, og det gjelder også andre alvorlige, fysiske sykdommer.
   Det er derfor hun snor seg slik hun gjør i artikkelen, ja! Den pasienthistorien er jo helt forferdelig å lese, synes jeg, men den kan sikkert lure noen til å tro at LP kan kurere ME – og XMRV(!) – ganske snikete, for å si det pent.

   Skulle ønske det føltes lettere for de som ikke er blitt friske av LP å stå frem, for vi skulle ha hørt mer fra dem. Jeg leser på en FB-gruppe at de oppfordrer folk som er blitt friske av LP å sende sine suksesshistorier til Helsedirektoratet. Det er ikka bra, så jeg håper de som ikke er blitt friske også kunne sende inn sine historier.
   Slik jeg mener det henger sammen er at de som er blitt friske av LP er personer som har lidd av en eller annen psykisk lidelse som utbrenthet, depresjon el lign. Evt. kan man vel lure hjernen (hypothalamus? – jeg husker ikke helt dette, har ikke orket å lese så mye om LP i det siste) slik at kroppen kan fungere sånn noenlunde i opp til et år, men til slutt vil man en eller annen gang krasje, fordi kroppen er tross alt alvorlig syk. Og flere sier også at de fikk en alvorlig forverring etter at de tvang kroppen til å fungere som om den skulle være frisk. Skikkelig skummelt!
   Vi får håpe at det er flere som står fram! Det hadde vært så god å slippe å høre mer fra LP og Aktiv prosess!

   Ha en fin dag videre, Cathrine! Håper du titter innom igjen! 😉

   • Cathrine 02/12/2010 kl. 15:35 #

    Jeg tittet innom allerede nå, jeg 😀

 7. Martha 02/12/2010 kl. 17:21 #

  @Cathrine: Så bra! 😉

  I dag har jeg bare ventet på om det skulle komme noen beskjed fra Helsedirektoratet. Har ikke hørt noe enda, så da får vi satse på at det skjer noe i morgen.

  Det er jo umulig å vite helt sikkert, men de har i alle fall sagt at de håper å komme med en uttalelse i inneværende uke, så jeg tror vel vi hører noe i morgen.

  😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: