CFIDS nyhetsbrev for desember: Nytt om ME og blodgivning fra USA.

8 des

Det er som kjent ikke bare i Norge at søkelyset er rettet mot ME og blodgivning om dagen. Også i USA er det et sterkt fokus på saken.

CFIDS kom i dag med sitt nyhetsbrev for desember, hvor de melder følgende:

Se hele CFIDS nyhetsbrev: Klikk her

The Food and Drug Administration (FDA) regulerer innsamling av blod og blodkomponenter som brukes til transfusjon eller for fremstilling av legemidler avledet fra blod og blodkomponenter. FDA har søkt råd hos sin Blood Products Advisory Committee (Blodprodukt-rådgivende komité) angående utestengelse av givere med ME/CFS– eller prostatakreft-diagnose, og testing for de nylig identifiserte MLV-relaterte retrovirusene (som inkluderer XMRV) som er forbundet med ME/CFS og prostatakreft, som kan utgjøre en bekymring for blodets sikkerhet. Komitéen vil ta stilling til spørsmålet på sitt møte 14.-15. desember (se «Research Matters» ovenfor). AABB og flere andre organisasjoner som er involvert i blodinnsamling og -transfusjon (dvs. flere andre blodbanker i USA) vil komme med uttalelser på møtet. Forrige uke gjorde det amerikanske Røde Kors kjent at de vil utestenge på ubestemt tid, individer som rapporterer om en tidligere eller nåværende ME/CFS-diagnose. Bestemmelsen ble implementert 11. oktober 2010, og data om utestengelser (fra det amerikanske Røde Kors og andre blodbank-sentre) vil være tilgjengelig for komiteen. CFIDS Associations konsernsjef Kim McCleary vil delta på møtet og presentere en uttalelse som støtter en utestengelse på ubestemt tid, av personer med ME/CFS fra å gi blod, basert på bevis for mulig risiko for mottaker og giver, samlet gjennom de siste 25 årene.

.

Blir ikke dette så og si en parallell til situasjonen vi har her hjemme akkurat nå?

I USA er det FDA som har sånn omtrent de samme ansvarsområder (så langt jeg vet) som vårt Helsedirektorat når det gjelder innsamling og administrasjon av blod og blodprodukter. «Blood Products Advisory Committee» er et av de faglige rådene som hjelper FDA med å ta beslutninger, og denne komitéen blir dermed noe tilsvarende Helsedirektoratets Transfusjonsråd.

Det skal bli spennende å følge med på hva som skjer på «The Blood Products Advisory Committee»-møtet 14.-15. desember. Hvilke uttalelser vil de ulike aktørene bidra med, og hva blir rådet komitéen vil gi FDA? Vil det amerikanskje Røde Kors sin bestemmelse ha noen innvirkning på FDA sin avgjørelse? Og hva vil FDA til slutt velge å gjøre?

Og hva vil skje i Norge?: Det er to uker siden Transfusjonsrådet ga sin anbefaling til Helsedirektoratet. Hva denne er vet vi ikke. Det vi vet er at direktoratet enda ikke har kommet med noen uttalelse i saken, men hvorfor det trekker ut kan vi bare spekulere i. Det er mange som begynner å bli utålmodige nå og lurer på hvor lenge vi må vente?

EDIT: Forandret litt på teksten på slutten.

.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: