En kronisk kamp

18 jan

Kilde: Norges ME-forenings FB-side

Denne artikkelen er skrevet av den danske vitenskapsjournalisten Lone Frank og publisert i den danske Weekendavisen 14.01.11. Den handler om ME/CFS og kan leses på nett til og med torsdag 20. januar.

Først lignede det et længe ventet gennembrud. Overskrifterne var store og stemningen blandt patienter og læger håbefuld. Amerikanske forskere havde undersøgt en gruppe mennesker med kronisk træthedssyndrom og opdaget, at to tredjedele af dem var inficeret med et næsten ukendt virus af samme type som HIV. Et virus, der kun forekom hos fire procent af den raske kontrolgruppe. Fundet blev offentliggjort i toptidsskriftet Science i oktober 2009, og reaktionen fra flere eksperter og behandlere var – endelig! Endelig havde man en lovende kandidat til at opklare årsagerne til den gådefulde og stærkt omstridte sygdom og muligheden for måske omsider at finde en effektiv behandling.

Optimismen fik ikke lov at stå alene længe. Nogle måneder senere offentliggjorde britiske forskere, at deres patienter ikke havde det såkaldte XMRV retrovirus, som egentlig er et leukæmivirus hos mus, og fra flere sider talte man om kontaminering. Når amerikanerne fandt XMRV, skyldtes det sikkert bare sjusk. DNA fra mus forurener nemlig laboratorier verden over og kan meget nemt finde vej til alskens prøver og analyser. Vrøvl og ondsindet sladder, lød svaret fra blandt andre amerikanske patientforeninger, som hævdede, at briterne havde lavet deres undersøgelser alt for hurtigt og ikke havde brugt de korrekte metoder. Forskerne bag det oprindelige fund gjorde opmærksom på, at deres XMRV-inficerede patienter producerede antistoffer mod virus, hvilket dårligt kunne hidrøre fra en forurening af laboratorieudstyret.

Les resten av artikkelen HER

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: