Aktivitet kan lindre utmattelse

4 feb

Hentet fra moss-dagblad.no: HER

Oslo (ANB): Tilpasset treningsbehandling kan gi mindre utmattelse hos ME-pasienter, ifølge norske forskere.

Lillebeth Larun og Kirsti Malterud ved allmennmedisinsk forskningsenhet i Bergen har gjort en analyse av sju studier om trening og ME (kronisk utmattelsessyndrom).

De to forskerne har funnet at tilpasset treningsbehandling kan gi mindre utmattelse hos ME-pasienter. Det er ikke snakk om hard trening, men aktivitet som er nøye tilpasset den enkelte pasient.

– Det er viktig at treningen gjøres forsiktig slik at pasienten ikke blir uforholdsmessig sliten. Det er også veldig viktig at den som skal gi den tilpassede treningsbehandlingen har svært god kunnskap om sykdommen og har respekt og forståelse for hvor syke pasienter med kronisk utmattelsessyndrom kan være, sier førsteforfatter Larun til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Må tilpasses

I sin artikkel, som publiseres i dagens utgave av Tidsskrift for den norske legeforening, påpeker de to forskerne at flere pasientorganisasjoner har hatt motforestillinger mot treningsbehandling ved kronisk utmattelsessyndrom og viser til både norske og britiske spørreundersøkelser.

Forskerne peker imidlertid på at motstanden kan henge sammen med hvordan behandlingen har vært praktisert og påpeker at deres vurdering er at treningsbehandling kan anbefales for pasienter med ME så lenge opplegget tilpasses sykdommens egenart.

Forskerne fant ikke holdepunkter for at tilpasset treningsbehandling kan ha skadelige virkninger, så lenge behandlingsopplegget nettopp er individuelt tilrettelagt, tilpasset den enkeltes funksjonsnivå og at oppfølgingen er god.

400 deltakere

I analysene av de sju internasjonale studiene, deriblant en norsk, har forskerne hatt et materiale som inkluderer over 400 deltakere fra fem land, de fleste kvinner. Forskerne har sett på hvordan pasientene har det etter å ha vært med på et tilpasset behandlingsopplegg i 12 til 15 uker. De fant da at trening, eventuelt kombinert med undervisning, kan gi mindre grad av utmattelse sammenliknet med å ikke trene eller å drive med avspenningsøvelser og tøying.

Larun påpeker at videre forskning vil se på om den positive effekten er varig.

Store muskelgrupper

De fleste studiene de norske forskerne har analysert ser på bruk av store muskelgrupper, blant annet ved aktiviteter som chi gong, gåing og svømming.

– Det kan se ut som at økt kondisjon ikke er det viktigste, men det å være i aktivitet på et nivå man orker. Det er egentlig det samme hva man gjør, men det er viktig at det ikke er noen grad av press involvert, da kan treningen virke mot sin hensikt, sier Larun.

Forskerne påpeker at samarbeid mellom fastlege og fysioterapeut er en forutsetning for individuell tilrettelegging og for tillit og trygghet i forholdet mellom pasient og helsepersonell.

Ifølge Norges ME-Forening antas det at mellom 10. 000 og 18. 000 personer i Norge er rammet av ME i en eller annen grad, men at det trolig er store mørketall på området.

Helsedirektoratet har delfinansiert den norske analysestudien. (ANB)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: